Sivut

perjantai 9. toukokuuta 2014

Kuvareportaasi: Varissuo

Täytyy myöntää etten ollut koskaan aiemmin käynyt aivan Varissuon ytimessä, vaikka olen asunut Turussa koko ikäni. Varissuo on Turun itäosan betonisin keskittymä ja monia mielipiteitä herättävä lähiö, joka tunnetaan valtakunnallisestikin. Yleensä alueesta ei kuule mairittelevia mielipiteitä, mutta arvelisin niiden perustuvan enemmän mielikuviin, puheisiin ja ennakkoluuloihin kuin kokemuksiin. Onhan kyseessä kuitenkin 70-luvulla rakennettu metsälähiö, joka on myös asukasrakenteeltaan Suomen kansainvälisin. Eihän se voi jättää ketään kylmäksi.



Alue on melko tiheään rakennettua ja kerrostalovaltaista aluetta: ruskeaa tiiltä, harmaata betonia, lautasantenneja, lukittuja autohalleja ja korkealle kohovia kerrostaloja. Niiden välissä on pallokenttiä, metsätilkkuja, kalliota ja joitakin rivitaloalueita. Ensivaikutelma alueesta on kieltämättä melko karu kauppakeskukselta katsottuna: ankean näköiset ja vieri vieressä olevat elementtitalot muodostavat ikään kuin läpipääsemättömän ja korkean muurin. Osa taloista on jo hieman rapsahtaneen näköisiä, mutta toiset taas vaikuttivat olevan aivan vastikään remontoituja. Ihmettelin myös miksi monissa taloissa oli hyvin pienet ikkunat ja etenkin kun ympärillä oleva kerrostaloblokki muodosti selvästi hämäriä katvealueita. Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin öljykriisin aikaansaama kompromissi asunnon valoisuuden ja saavutetun energian säästön välillä.


Pienen Varissuokävelyni päätteeksi voisin todeta alueen olevan hyvin eloisia moniin muihin paikkoihin verrattuna. Alueella on runsaasti erilaisia palveluja ja liikenneyhteydet ovat hyvät. En ole myöskään yleensä tottunut näkemään lähiöiden asuinkerrostalojen kivijaloissa mitään liiketoimintaa, mutta Varissuolla niitäkin näytti olevan. Ei siis mitenkään pystyyn kuollut paikka ja varmasti on myös mainettaan parempi alue, sillä maine, ja varsinkin huono sellainen, kulkee aina totuuden edellä. Täytyykin tehdä joskus vielä uusi retki Varissuolle. 

---

Photography report: Varissuo

I made a short walk to a suburb called Varissuo in the east side of Turku. The place has a bad reputation, because there lives a lot of refugees and also people don't find it very attractive place to live. But I think most of the bad reputation is more rumours and visions than reality.

In Finnish scale the area is very densenly built and the buildings are mainly block of flats. The first impression of the area isn't that great because the area looks quite gloomy when you look at it from the mall and main road. The gray buildings are very high and together they form a big wall in front of you. But when you walk inside the area, you'll find the place quite forestry and green. Some of the buildings need some renovation, but others are just recently renovated.

My impression of the area is that it's very lively compared to other areas. There are good services and public transportation in this area and you can see people hanging around on the streets (ok, not so much in my photographs). So definitely it's not a quiet and dead place at all and I believe it's a better place what reputation says.


4 kommenttia :

  1. Ihanaa lukea, että jonkun mielestä se ei ole niin järkyttävän oloinen paikka! Itsellä on sinne muutto edessä suunnilleen kuukauden kuluttua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin hieman yllätyin ja valaistuin alueesta. En kylläkään tiedä millaista siellä on asua, mutta kai viihtyvyys riippuu monista eri asioista ja paljolti myös siitä kuka seinän takana asuu. Toivottavasti viihdyt uudessa asuinpaikassasi. :)

      Poista
  2. kuvat esittävät alueen ruminta puolta; arkkitehtuuria. mikä sitten täällä on kaunista?
    hmmm...pidänpä sen omana tietonani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos arkkitehtuuri on alueen ruminta puolta, niin kenties luonto on sitten sitä kaunista? Kauneuskin on katsojan silmässä, kuten sanonta kuuluu. Itse en ole erikoistunut puleerattuihin postikorttimaisemiin, vaan elämän jäljet, halkeamat ja rosot ovat monasti kiinnostavampia kohteita ja myös jokapäiväistä todellisuutta. Muutama jonkun mielestä ehkä ruma kuva jäi muuten tästä sarjasta julkaisematta.

      Poista